Esküvők, nászutak
Nem árt tudni... - hasznos információk a külföldön kötendő házassághoz 2009.
 

Minden esetben:
Érdeklődjön a lakóhelye szerinti illetékes anyakönyvi hivatalnál a kiválasztott országban kötendő házassággal kapcsolatos teendőkről. Kiadványunk megjelenése óta is változhattak a jogszabályok, feltételek, az itt megadott információk általános információk, melyeket tájékoztató jelleggel írtunk le, de minden esetben feltétlenül fel kell keresni az anyakönyvvezetőt, aki személyre szabott további információkkal szolgál.

A házasságkötési szándék bejelentése - első és legfontosabb lépés: A külföldi házasságkötés szándékát az Anyakönyvi hivatalban az anyakönyvvezetőnél kell személyesen bejelenteni. A házasulandóknak ki kell jelenteni az anyakönyvvezető előtt, hogy házasságkötésüknek legjobb tudomásuk szerint nincs törvényes akadálya, igazolniuk kell, hogy a házasságkötés törvényes feltételei fennállnak.

Házassági Tanúsítvány
Az Anyakönyvi Hivatalban tett házassági szándék bejelentése után, a szükséges dokumentumok bemutatása alapján a közigazgatási hivatal állítja ki. Ezen okirattal tanúsítjuk, hogy a házasságnak jogi akadálya nincs. (A tanúsítványt a felhasználás előtt egyes külföldi államok hatóságai részére felül kell hitelesíttetni (Apostille) a Külügyminisztérium Konzuli Főosztályával. Javasolt, hogy a házasulandó ez ügyben időben érdeklődjön erről a Külügyminisztériumnál és az illető ország magyarországi külképviseleténél.) Ügyintézési határidő: 30 nap. A házassági engedélyt - sok magyarországi hivatal téves értelmezésével ellentétben - nem helyettesíti a frissen kikért anyakönyvi kivonat, még akkor sem, ha tartalmazza, hogy az illető a kiállítás pillanatában hajadon!

Hiteles fordítás:
A magyarországi fordító irodák listája, ahol dokumentumok hiteles fordítását végzik a
www.offi.hu oldalon található.

Honosítás:
A külföldön kötött esküvőt hitelesíttetni kell Magyarországon. Ennek mikéntjéről az anyakönyvi hivatal ad felvilágosítást. A külföldön kötött esküvők esetében a házassági anyakönyvi kivonat a házasságkötés pillanatában az útlevélben szereplő nevekre fog szólni, amennyiben a házasság honosítható. Amennyiben a felek más nevet választanak, névmódosítási kérelmet kell utólag benyújtani.

Apostille pecsét:
Diplomáciai felülhitelesítés, mely szükséges egyes külföldön kötött esküvők honosíttatásához. Ennek megszerzése a pár feladata.

Szállodai adatkérő lap:
A szálloda/esküvő szervező cég kéri az utazók adatait (jegyespár és tanúk) – irodánknál beszerezhető. Országonként és szállodánként eltérő nyomtatvány.

CNI (Certificat of No Independent to Marriage) dokumentum:
Igazolja, hogy magyar jog szerint nincsen akadálya a házasságnak – pld. Balin a Magyar Tiszteletbeli Konzulátus állítja ki a számára megküldött dokumentumok alapján.

Születési Anyakönyvi kivonat:
A külföldi esküvőkhöz leggyakrabban szükséges a házasulandók születési anyakönyvi kivonata. Ezt szülővárosuk anyakönyvi hivatalától kell kikérniük - nemzetközi (többnyelvű) formátumban, így ezt már nem kell fordíttatniuk a legtöbb esteben.

Mikortól számítunk hazánkban is házaspárnak:
A házasságkötés napja hazánkban és a világ összes országában is a házassági jogviszony kezdetének napja.

Mennyi idővel a tervezett házasságkötés előtt kell elkezdenünk a szervezést:
Általában legkésőbb három hónappal az elutazás előtt meg kell tenni a szükséges előkészületeket, hiszen a kért dokumentumoknak még el is kell készülniük, ami általában hivatalonként (!) 30 nap.

Minden esetben a külföldre megküldött dokumentumokat és azoknak eredetijét az utazásra a jegyespárnak (és a tanúknak is) magukkal kell vinniük és be kell mutatniuk a szertartás előtt. Ennek hiányában az esküvőt nem tarthatják meg.

Nászút foglalása esetén:
Nászút foglalása esetén minden esetben az utazáshoz vinni kell a házassági anyakönyvi kivonatot, mert a szálloda vizsgálhatja a pár jogosultságát a nászutas csomag igénybevételéhez. Amennyiben a pár ezt a szálloda kérése ellenére nem tudja felmutatni, a helyi partner megtagadhatja a nászutas szolgáltatások nyújtását. Nászutat az esküvő időpontja után maximum 6 hónapon belül lehet foglalni.

Az árlistában szereplő árak bizonyos feltételek mellett és a szabad helyek függvényében érvényesek. Kérje személyre szabott árajánlatunkat munkatársainktól.
Az utóbbi idők folyamatos árfolyamváltozásai miatt a kiadott ajánlatok a kiadvány megjelenésekor érvényes árfolyamon készültek, ezért a konkrét ajánlatok esetenként eltérhetnek az itt megjelentektől. A kiadványunkban megjelentetett ajánlatokon kívül számos, más ajánlattal is állunk rendelkezésükre, egyéni elképzeléseiket is megvalósítjuk. Forduljanak hozzánk bizalommal, tallózzanak web oldalunkon!
 


A weboldalon esetlegesen előforduló elütésekért, sajtóhibákért felelősséget nem vállalunk.