Kapus rendszer, egy-egy szakasz 1-3 euró között változik. A díjat fizethetjük készpénzben vagy bankkártyával. Hosszabb tartózkodás vagy gyakori beutazás esetén érdemes megvásárolni az újratölthető, elektronikus, ún. ABC-kártyát.

Az országban kötelező a nappali fényszóró, valamint minden rendelkezésre álló (első-hátsó) biztonsági öv használata. Külföldi forgalmi rendszámú személygépjárművek részére is kötelező a téli időjárásban a téli gumik (4) használata és a hólánc. A személygépjárművek vezetőinél a vér megengedett alkoholszintje 0,05%. A sebességhatár az út besorolásától függően: 130/100/90/50 km/óra. Vezetés közben mobiltelefon csak kihangosítóval használható.

Közlekedési szabálysértés esetén az eljáró rendőrnek joga van a helyszínen bírságot kiszabnia, valamit jogosult arra, hogy a bírságot meg nem fizető külföldi állampolgár útiokmányait magához vegye. Ilyen esetben a szabálysértéssel vádolt külföldi állampolgárt 24 órán belül szabálysértési bíró elé vezetik. A meghallgatás során a külföldi állampolgár jogosult az anyanyelvét használni. A kiróható bírságok jelentős összegüek:gyorshajtásért 10.000-120.000 SIT, ittas vezetésért 30.000- 120.000 SIT, mobiltelefon használatért és a biztonsági öv be nem kapcsolásáért 20.000 SIT, piroson történő áthajtásért 50.000 SIT.

Az autópályadíjak

Szlovéniában az autópályák és jelentős gyorsforgalmi utak, valamint néhány alacsonyabb rendű út, összesen mintegy 6500 km hosszú útszakasz használatáért díjat kell fizetni. A díjat fizethetjük készpénzben (SIT, EUR, USD, HRK pénznemben) vagy bankkártyával (elfogadott kártyák: Activa, American Express, Diners, DKV, Eurocard, Mastercard, EuroShell, Magna, OMV Istrabenz, UTA, Visa) a kapuknál.

Hosszabb tartózkodás vagy gyakori beutazás esetén érdemes megfontolni az újratölthető, elektronikus, ún. ABC-kártya megvásárlását. A fizető útszakaszokról, a pályadíj mértékéről és az ABC-kártyáról további információkat angolul az Autópálya Felügyelet honlapján olvashatunk (www.dars.si).

Fontosabb telefonszámok
Ország előhívó: 386
Rendőrség: 113
Tűzoltóság: 112
Mentők: 112