Drága, de jó minőségű autópályák, Rómában fokozott gépkocsi ellenőrzés, a stopposok esetleges kitloncolása, és kemény büntetések. Ez Olaszország, autós szemmel. Aki oda indul annak érdemes átolvasni az alábbiakat.

Olaszországban a kapus rendszer van érvényben. A feljáratoknál cédula, minden kijáratnál eurócsengetés. 100 kilométer kb. 5 euróba kerül. Fizetni kell a Frejus-alagút és a Mont-Blanc-alagút, valamint a Nagy Szent Bernát- és a Munt La Schera-alagút használatáért. Télen számos hágó és panorámaút hosszú hónapokra le van zárva a forgalom elől.

A háromsávos autópályákon 150 km/h a megengedett sebesség 130 km/h helyett, de további feltétel, hogy az erre utaló tábla is ki legyen rakva. Rossz időben, nagy eső esetén, sűrű ködben a legnagyobb megengedett sebesség lakott területen kívül 90 km/h-ra csökken,  autópályán 110 km/h. Az alagutakban különösen balesetveszélyes a sebessséghatárok figyelmen kívül hagyása, de nemcsak a gyorshajtás jelenthet gondot, hanem az előírt minimális sebességet és a minimális követési távolságot is be kell tartani.

Vigyázzunk a stopposokkal!  

Felhívjuk a gépkocsival utazók figyelmét, hogy ne vigyenek át autóstoppost a határon, mert amennyiben az illető nem kívánatos személynek minősül Olaszországban, a gépkocsivezetőt illegális bevándorlás elősegítésének vádjával letartóztathatják. A külföldi rendszámú gépkocsik vezetői is helyszíni bírságot fizetnek gyorshajtás esetén, amely igen magas lehet, ám a büntetés meg nem fizetése a jogosítvány bevonásán felül további következményeket von maga után, így a gépkocsi adminisztratív úton történő kényszerleállítását és elszállítását. A kényszerleállás 60 munkanapos időtartamú is lehet.

Rómában a katalizátor nélküli gépkocsik nem hajthatnak be a belvárosba, azaz a körgyűrűn belül. A gépkocsival érkező turisták is számítsanak a gyakori közúti ellenőrzésekre. Az autóbuszok és gépkocsik csak a kijelölt helyeken parkolhatnak. A közlekedési rendőrök fokozott szigorral lépnek fel a szabálytalankodókkal szemben. A Városi Tanács rendeletének megsértőit nemcsak pénzbüntetéssel, hanem mellékbüntetésként járművezetői engedélyük 15 napra történő bevonásával is büntethetik. A bevont vezetői engedélyeket a hatóságok a büntetés letelte után diplomáciai úton megküldik az illetékes ország külképviseletének

Fontosabb telefonszámok  
Csendőrség: 112
Rendőrség: 113
Autómentő: 116
Mentők: 118

Az autómentő által történő műhelybe vontatás költsége kb. 80 euró.