Franciaországban fizetősek az autópályák. Matrica helyett, még a régi, sorompós módszer van érvényben, tehát nagyjából a megtette kilóméter után fizetünk. Kisokosunk az egyéb közlekeedési szabályokat és hasznos telefonszámokat is kínál.

Az autópályák nagy része – a városi szakaszok és a nagyvárosok elkerülését lehetővé tevő körgyűrűk kivételével – díjköteles. Általában a díjköteles szakaszra történő belépéskor gombnyomással kell jegyet húzni az automatából, és az autópálya elhagyásakor vagy egy másikra való áthaladáskor kell fizetni a („Péage“ feliratú) kapuknál. Szintén díjköteles néhány alagút (pl. Fréjus-, Mont-Blanc-alagút) és híd valamint a Csatorna-alagút használata. Télen számos hágó és panorámaút hosszú hónapokra le van zárva a forgalom elől.

Közlekedési szabályok

Rossz időben, nagy eső esetén, sűrű ködben a legnagyobb megengedett sebesség autópályán 110 km/h, autóúton 100 km/h, egyéb úton lakott területen kívül 80 km/h-ra csökken. Az alagutakban különösen balesetveszélyes a sebessséghatárok figyelmen kívül hagyása, de nemcsak a gyorshajtás jelenthet gondot, hanem az előírt minimális sebességet és a minimális követési távolságot is be kell tartani. Francia rendszámú kocsikra tilos vadrácsot szerelni, külföldieknek sem ajánlott ezzel közlekedni.

Hasznos telefonszámok

Ország hívószám: +33
Rendőrség: 17
Mentők: 15
Tűzoltók: 18
Segélyhívás 112