Krkonoąe - Cseh Óriáshegység

Úticél: Csehország, Körutazás Csehországban
Szállás típus: Program szerint
Ellátás: leírás szerint
Utazás módja: Busszal
Időtartam: 3 éj
Típus: Körutazás
Indulás: 2024-07-04

 

Leírás:

Az Óriáshegység vonulata Csehország északi, valamint  Lengyelország délnyugati részén helyezkedik el. A hegylánc a Szuditák középső vonulatában található és északnyugati-délkeleti irányban húzódik. Az Óriás-hegység a Szuditák legmagasabb ága.

Itt található Csehország legmagasabb pontja - Sněľka(1602 m) csúccsal és itt található a Labe forrása is. A legértékesebb kincse a tundra az északi hegyen. Ezenkívül rengeteg emlékmű, építészeti remekmű, történelmi város, mint Vrchlabí, Trutnov, Jilemnice, Hostinné, Kowary is a térség nevezetességei közé tartozik.

A hegyvonulat a Krkonoąe Nemzeti Parkhoz tartozik ((Krkonosky národny park, KRNAP), amit 1963-ban hoztak létre, Csehszlovákia második nemzeti parkjaként, így ma Csehország legrégebbi nemzeti parkja. Területe 370 km2.

Program:

  1. NAP: HRADEC KRÁLOVÉ, SPINDLERUV MLYN

Indulás a kora reggeli órákban a választott felszállási helyről. Pozsony és Brünn érintésével jutunk el Hradec Králové (magyarul: Királyvárad) városába. Királyvárad hagyományosan a a cseh királynék városa, az Elba és az Orlice folyók partján fekszik. A XVIII. században erődvárossá alakították. Mellette zajlott le 1866-ban a königgrätzi csata. Ma főterének stílus kavalkádja, szecessziós vízerőműve, a folyami gőzhajózás és a Klenot sörfőzde miatt lehet érdekes célpont. Városnéző sétánk és a szabadidő után folytatjuk utunkat szálláshelyünkre, ©pindlerův Mlýn településre. Ez a hely a leghíresebb cseh hegyvidéki üdülőhely, ami 1555 m magasan található. Az üdülővárosban számos kiváló étterem, bár és látványosság várja a látogatókat. Télen a sielők kedvenc helye, nyáron pedig a rengeteg természeti szépség várja a kirándulókat. Szállásunk az Óriáshegység legszebb településén található, így élvezhetjük a táj szépségét, a kitűnő levegőt. Vacsora után tehetünk egy kellemes sétát az üdülővárásban.

2.NAP: JABLONEC NAD NISOU, FRYDLANT, LIBEREC

Reggeli után Jablonec nad Nisou településre indulunk. Az üveg és a bizsu ékszerek gyártásáról híres várost a Jizera-hegységben találjuk, a Nisa folyó által kialakított völgy közepén. A zöld övezetekkel tarkított város a 19. században élte át a legnagyobb építészeti változtatásokat, így a helyi épületek főleg a szecesszió, a funkcionalizmus és az újreneszánsz stílusok jegyeit hordozzák, amelyet legjobban talán a három térből álló vároközpont tükröz.

Érkezésünk után először egy ékszermanufaktúrát látogatunk meg, majd megnézzük a város nevezetességeit is, lehetőségünk lesz megtekinteni az Üveg és Bizsumúzeum kiállítását. Ezután, a szabadprogram alatt megkóstolhatjuk a cseh konyha specialitásait és egy jó korsó sört.

A szabadprogram után indulunk tovább Frýdlant településre.

A Frýdlanti kastély egy 13. századi vár és egy reneszánsz kastély összeépítéséből keletkezett. A

gyönyörű építészeti alkotáson kívül porcelán, üveg eszközök és bútorok gyűjteményét csodálhatjuk meg.

A várlátogatás után utunkat Liberec felé folytatjuk. A történelmi kisvárost már a 13. században is jegyezték. Rövid séta alatt megtekintjük a reneszánsz Főteret az árkádos házakkal, majd elfogyaszthatunk egy korsó cseh sört valamelyik hangulatos sörözőben.

Szabadidő után buszra szállunk és visszautazunk szálláshelyünkre, ahol már a vacsora várja a csoportot. 

3.NAP: PEC POD SNEZKOU, JANSKÉ LAZNE, VRCHLAVI

Reggeli után buszunkkal Csehország legmagasabb hegycsúcsa felé vesszük az irányt. Mintegy háromnegyed órás út után megérkezünk a drótkötélpályás felvonó (lanovka) állomásához, Pec pod Sněľkou nevű üdülőközpontba. Innét kabinos lanovkával feljuthatunk az Óriáshegység tetejére, a Sněľkára, ami 1603 m magas, és a cseh - lengyel határon van. Körülnézve megcsodálhatjuk az  egész Szudéta-vidéket.  A hegy tetején napjainkban meteorológiai állomás, a Lőrinc-kápolna, drótkötélpálya-állomás és egy postahivatal található. A csúcs nevének jelentése Havas-csúcs, vagy Havas-hát. Miután leereszkedtünk a csúcsról tovább utazunk Janské Lázně fürdővárosba. A városka nem csak gyógyvizéről híres, hanem itt található az Óriáshegység legszebb lombkoronasétánya. A séta és pihenő után tovább utazunk Vrchlaví városba. A város legnagyobb gyárának történelme több, mint száz évvel ezelőttre nyúlik vissza, lovaskocsikat gyártottak már a 17. század közepétől. A kocsik gyártása a 19. század végén befejeződött, de a gyár nem szűnt meg, hanem autóalkatrészeket kezdtek készíteni. 1946-tól a Skoda Autógyár egyik üzeme. A várost mégsem autógyára tette ismertté, hanem az, hogy Csehországban ezt a települést számítják az Óriáshegység kapujának. A városban egy 15. századi reneszánsz kastély is található, ami ma az önkormányzat épülete. Ennek ellenére az épület aulája látogatható. Teszünk egy rövid sétát a kastély parkjában, majd szabadidő alatt lehetősége lesz mindenkinek egy rövid vásárlásra.

Szabadidő után indulunk vissza  ©pindlerův Mlýn-be. Útközben megállunk a város határán lévő víztározónál.

4.NAP: ZD'ÁR NAD SAZAVOU, HAZAUTAZÁS

Reggeli után hazafelé vesszük utunkat. Elhagyjuk az Óriáshegység területét. Első állomásunk  ®ďár nad Sázavou városban lesz, ahol az UNESCO világörökség listájára felkerült Nepomuki Szent János templomot és zarándokhelyet látogatjuk meg. A templom a város szélén lévő Zöldhegyen található, gyönyörű környezetben. A lelki feltöltődés után folytatjuk utunkat Dél-Csehország központjába, Brno-ba. Közös sétát teszünk a történelmi városközpontban, azután lehetőség lesz arra, hogy mindenki elfogyasszon egy finom cseh ebédet egy korsó sörrel. Ebéd után indulunk hazafelé. Érkezés a késő esti órákban.

Indulási időpontok

2024-07-04

  • Budapest, BOK (volt SYMA) csarnok, Dózsa György út 1. Találkozó: 05:40
  • Budapest, Budaörsi út 112., OMV Benzinkút, MC Donalds Találkozási idő: 06:20
  • Tatabánya, ORLEN benzinkút Találkozás: 06:50
  • Győr, Győr TESCO parkoló (Királyszék u. 33.) Találkozó 07:30
  • Mosonmagyaróvár, Mosoni Pihenő (M1-es 162 km.) Találkozó: 08:15
Leírás összecsukása
Szűrje tovább az árakat dátum, vagy szobatípus szerint:

Az időpontokat oldalirányú "seprő" mozdulattal lapozhatja is!

Ár tartalmazza:

- Utazás felsőkategóriás autóbusszal- Csoportkísérő idegenvezető- 3 éjszaka szállás ©pindlerův Mlýn -ben- félpanziós ellátás

- utlemondási és utasbiztosítás 

 

 

Ár nem tartalmazza:

- Egyágyas felár: 21.400 Ft* egy fő foglalása esetén- Üléshely felár: 3.000 Ft/fő

Helyszínen fizetendő költségek:

- idegenforgalmi adó 6 EUR/fő*

 - Frydlant vár belépő: 180CZK/felnőtt, 140 CZK Diák és Nyugdijas, 50 CZK/gyerek

- Lanovka: 680 CZK/felnőtt, 620 Nyugdijas és diák, 330 CZK/gyerek 15 éves korig

- Lombkoronasétány:   350 CZK/felnőtt, 250 CZK/nyugdijas, diák

- Zarándoktemplom:   150 CZK/felnőtt, 90 CZK/nyugdijas és diák 

A belépők a buszon fizetendők. *-gal jelölt költségek kötelezően fizetendők.

 

FONTOS:Az esetleges határellenőrzésre számítva kérjük győződjenek meg utazási okmányaik érvényességéről.

Az árak bizonyos esetekben nem csak a belépőjegyeket, hanem a járulékos költségeket is tartalmazzák például adminisztrációs díj, helyi idegenvezető, szervezési költség, csoportbejelentés, transzfer stb. 

Útközbeni felszállók figyelmébe: Az útközbeni felszállást választók figyelmét felhívjuk arra, hogy az autóbusz visszafelé úton legtöbb esetben a másik oldalon lévő pihenőben fog megállni! Az autópályán történő átkelés felüljáró hiányában nem megoldható, tehát kérjék meg egy ismerősüket, hogy vegye fel Önöket a másik oldalon.

Kérjük, hogy szíveskedjenek a pontos összeggel fizetni, mert nagyobb címlet esetén probléma adódhat a visszaadásból.A programváltoztatás jogát fenntar


vissza az előző oldalra